Search

Geschiedenis van de bookmaker

pexels-suzy-hazelwood-3617568

Gokken doen we al sinds mensenheugenis en daar kwam ook altijd een bookmaker bij kijken. Dit is de persoon of organisatie die verantwoordelijk is voor het aanbod van weddenschappen. Daarnaast voorziet de bookmaker in de bepaling van de quoteringen bij deze weddenschappen, en voor de uitbetaling op het moment dat spelers een juiste voorspelling hebben gedaan. Niet in alle landen is het aanbieden van sportweddenschappen legaal, zo ook grotendeels in Nederland. In Engeland is het andersom; hier kennen ze een rijke historie met bookmakers en gokken op sport. Waar komt die traditie van bookmakers vandaan?

De eerste bookmaker 

De eerste bookmakers ter wereld kwamen vermoedelijk uit China. Hier werden oude spellen voorzien van weddenschappen. De eerste bookies zoals wij ze kennen zij afkomstig uit het Engeland eind 18e eeuw. Destijds ging het aanbieden van weddenschappen heel anders, want dit gebeurde bij speciaal ingerichte wedkantoren, en ook nog vooral in een grijs gebied qua legaliteit. Het aantal weddenschappen was bijzonder laag, maar het aantal deelnemers direct groot. Gokken werd gezien als een logisch onderdeel van de gemeenschap, en veel mensen haalden hier plezier uit. Er werd overigens in eerste instantie gegokt op paardensport, en niet direct op voetbal.

De stap naar online 

Hoewel het aantal bookmakers in de 19e en 20e eeuw gestaag bleef groeien, was de markt nog altijd niet verzadigd. Daar is met de introductie van het internet absoluut verandering in gekomen. Sindsdien speelt alles rondom gokken zich vooral online af, en ook het aantal bookmakers is dankzij het internet explosief gegroeid. Veel Europese bookmakers zijn inmiddels ook, of uitsluitend, gevestigd op de nieuwe gokeilanden als Malta en Gibraltar. Wereldwijd weten spelers hun weg te vinden binnen de interface van de online bookmaker. Een ding is nog altijd hetzelfde: de bookmaker maakt de weddenschappen, bepaalt de quoteringen en zorgt voor de uitbetalingen wanneer jij een correcte voorspelling hebt gedaan.

Facebook
Twitter
Pinterest