Search

Hoe werkt een beregeningsinstallatie?

pexels-photo-1463530

Een droge zomer kan funest zijn voor grasvelden, planten of gewassen. Al dit groen heeft immers water nodig en als de natuur achterblijft met het leveren ervan, zal je dit op een andere manier moeten aanvullen. Dit kan je doen door een tuinslang te pakken en elk hoekje van de tuin te besproeien, maar dat is bepaald geen duurzame oplossing en het vraagt ook nog eens veel van je tijd. Een goede beregeningsinstallatie kan een hele fijne oplossing zijn voor dit probleem, maar hoe werkt het precies?

De beregeningspomp

Een beregeningsinstallatie werkt met een natuurlijke waterbron. Beregeningspompen pompen het water op uit deze bron, zodat het gebruikt kan worden voor het voeden van de planten. Zulke pompen komen in allerlei sterktes; je hebt pompen die gemaakt zijn voor het relatief kleine werk, waarbij er slechts een klein oppervlak beregend moet worden, maar ze komen ook in veel steviger varianten. Pompen die op benzine of diesel lopen en die gemaakt zijn voor agrarisch gebruik. Deze pompen worden – logisch – vaak gebruikt door boeren, die er hele landerijen mee moeten beregenen. Voor de gemiddelde particuliere gebruiker is een relatief kleine pomp vaak echter ruim voldoende. Deze pompen zijn ideaal voor een regelmatige en goede beregening.

De leidingen
Leidingen voeren het water van de beregeningspomp naar de sproeikoppen. Deze leidingen worden veelal onder de grond gelegd, om er zo voor te zorgen dat ze onzichtbaar zijn. Dat zorgt bij de aanleg ervan altijd voor een beetje schade aan de tuin, maar als dit met de nodige zorg wordt gedaan, blijft die schade behoorlijk beperkt. Meestal herstelt een tuin zich na een week of twee wel weer, waarmee de schade al heel snel weer onzichtbaar is en de beregeningsinstallatie dus alleen maar te merken is aan de sproeikoppen en – belangrijker – het groene gras en de bloeiende bloemen.

De sproeikoppen
Sproeikoppen verdelen het water vervolgens over de planten en gewassen die het nodig hebben. Deze nozzles, zoals ze ook wel genoemd worden, komen – net als de pompen – in allerlei soorten en maten. Er zijn sproeikoppen die geschikt zijn voor een vrij klein sproeioppervlak, maar ze kunnen ook vele meters in de omtrek bereiken, waarmee golfbanen of sportvelden ook het water krijgen dat ze nodig hebben om in topconditie te blijven. Deze sproeikoppen komen ook in pop-up varianten, die alleen zichtbaar zijn als ze even hun werk doen, waarna ze weer onder de grond verdwijnen. Dit maakt je beregeningsinstallatie nog subtieler dan hij op zichzelf al is.
Beregeningscomputers
Wie het helemaal groots wil aanpakken, kiest voor een beregeningscomputer. Deze computers bepalen wanneer de sproeiers aangaan en hoeveel water er wordt gesproeid. En om ze helemaal automatisch te laten opereren, kunnen ze ook zo geprogrammeerd worden dat ze rekening houden met de weersvoorspellingen. Is er regen voorspeld, dan blijven de sproeikoppen uit. Ook de windrichting kan worden meegenomen in de calculaties, waardoor je straks een beregeningsinstallatie hebt die volautomatisch werkt en volledig is ingesteld op de omstandigheden. Kortom: een beregeningsinstallatie is niet alleen duurzaam, hij kan ook helemaal afgesteld worden op specifieke wensen en omstandigheden.

Facebook
Twitter
Pinterest