Search

Nobre Càl, de halfverharding die jij zoekt

home-169540_1280

Ben je op zoek naar een verharding voor jouw tuinpad, oprit, parkeerplaats of terras? Of wil je jer erf voorzien van een ander soort verharding? Dan is Nobre Càl wellicht een goede keuze. Dit materiaal is geen verharding, zoals klinkers of beton, maar een halfverharding. Dat betekent dat het bestaat uit los materiaal dat samen meer draagkracht levert dan de originele grond. Andere voorbeelden van halfverharding zijn grind, boomschors en houtsnippers. 

Wat is Nobre Càl

Dat je nog nooit van Nobre Càl gehoord hebt, is eigenlijk niet zo heel vreemd. Toch is de kans groot dat je het wel eens gezien hebt of er zelfs weleens overheen gewandeld of gefietst hebt. Steeds vaker kiezen gemeenten ervoor om een fietspad, wandelpad of bospad te verharden met Nobre Càl. Erg vreemd is dat niet, want deze halfverhardingsoort heeft dan ook een mooie natuurlijke uitstraling. En dat komt prima tot zijn recht in een natuurlijke of bosrijke omgeving. Nobre Càl is een fijnkorrelig breekmateriaal afkomstig uit kalkgesteente. Het is een 100% natuurlijk product en kent een hoge hardheid. Dat betekent dat een pad van dit materiaal ook goed begaanbaar is voor rolstoelen en fietsers. 

De voordelen van dit materiaal

Nobre Càl kent veel voordelen ten opzichte van andere soorten halfverharding. Hoewel het materiaal los en fijnkorrelig is, wordt het goed hard wanneer het flink bewandeld en belopen wordt. De hoge hardheid zorgt er dan ook voor dat fietsers en rolstoelgebruikers zich makkelijk kunnen voortbewegen over een pad van Nobre Càl. Daarnaast is het materiaal onderhoudsarm. Onkruid en algen krijgen vrijwel geen kans en bestrijding is dan ook niet nodig. Waar je grind of boomschors regelmatig aan moet vullen met nieuw materiaal, is dat bij Nobre Càl niet het geval. Beschadigingen komen dan ook vrijwel niet voor.

Nobre Càl aanleggen

Enkel wanneer de aanleg op de juiste wijze gebeurd, kan er optimaal geprofiteerd worden van de voordelen van dit materiaal. Wanneer je Nobre Càl laat aanleggen door een gespecialiseerd bedrijf, wordt er gebruik gemaakt van een spreidmachine. Deze zorgt voor een egale toplaag met de juiste laagdikte. Kies je ervoor om het materiaal zelf aan te leggen, dan is het verstandig gebruik te maken van opsluiting en hierbij een stabilisator toe te voegen. Het pad dient op één oor te liggen of tonrond, zodat er geen plassen kunnen ontstaan na een hevige regenbui. 

Variaties

Wanneer je kiest voor Nobre Càl heb je keuze uit verschillende natuurlijke kleurtinten. Zo is er het kenmerkende en typerende Nobre Cal geel. Deze valt goed op en steekt mooi af in een groene tuin. Liever een wat minder opvallende kleur? Ga dan voor het graugelb of het antraciet. Maar ook het mooie rood is zeer geschikt om paden mee aan te leggen. 

Facebook
Twitter
Pinterest