Search

Hoe werkt een scratch tester?

pexels-edward-jenner-4033151

Scratch testen zijn waarschijnlijk de meest populaire en meest gebruikte test voor het beoordelen van de hechtsterkte van coatingsystemen. Hieronder kom je erachter wat een scratch tester is en wat  je kan met een scratch tester. 

Hoe werkt een scratch tester?

De meeste scratch tester -systemen gebruiken een krabkop die met een voorgeprogrammeerde kracht op het monster wordt gedrukt, bestuurd door een force-feedback-systeem. De verwisselbare krabkoppen in de Nano-, Micro- en Macro-reeks maken een uitgebreide reeks scratchepassingen mogelijk. Het monster wordt in een speciale houder geplaatst, die met een gecontroleerde snelheid lateraal onder het hoofd beweegt. De kracht die op de scratchop wordt uitgeoefend, kan constant of variabel zijn.

Voorafgaand aan de test zal de in-line 3D-profilometer het oppervlak in beeld brengen en na de test wordt een tweede opname gemaakt. Tijdens de test worden wrijving en verplaatsing gemeten en een detector registreert akoestische golven die vanaf het oppervlak worden uitgezonden. Het 3D Scratch-profiel kan worden beoordeeld vanuit de profilometrie of een dieptesensor. Het systeem maakt gebruik van geavanceerde software om de gegevens te analyseren en output te produceren, waarbij wrijving, verplaatsing en akoestische metingen worden gecombineerd met 3D-beelden met hoge resolutie. De profilometer is geoptimaliseerd om kras- of slijtageplekken te meten.

Meer weten? Klik dan vooral hier

Waarom een ​​scratch tester gebruiken?

Met de scratch-tester kunt je een reeks eigenschappen bestuderen, zoals de hechting van coatings, krashardheid of krasbestendigheid, allemaal op nano-, micro- en macroschaal. Coatings zoals verf en vernissen kunnen worden getest op weerstand tegen slijtage of schuren. Het systeem kan worden gebruikt voor hechtingstesten van coating-substraatcombinaties. Een scratch-tester is een voor de hand liggende keuze bij het evalueren van zelfherstellende coatings.

Een geavanceerd en uitgebreid softwarepakket is inbegrepen voor data-acquisitie en volledige analyse van de krasmetingen. De 3D-beelden worden gesynchroniseerd met de krasgegevens waardoor de gebruiker volledig inzicht heeft in het gedrag van de coating nadat deze is bescratch. De 3D-afbeeldingen kunnen worden gebruikt om coatingfouten te karakteriseren. Elektrische contactweerstand zal helpen om filmstoringen te kwantificeren. Alle tests kunnen onder specifieke omstandigheden worden uitgevoerd door gebruik te maken van een temperatuur- en vochtigheidscontrolekamer.

Thermische spray coatings

Thermische spraycoatings worden aangebracht door gesmolten of verwarmde materialen op een oppervlak te sproeien. Ze worden gebruikt om de oppervlakken van veel producten, variërend van turbines voor energiecentrales of vliegtuigmotoren tot rollen in de papierindustrie, te beschermen tegen bijvoorbeeld slijtage. Slijtage en thermische schade. Er bestaan ​​verschillende technieken om de algehele sterkte van de gecoate oppervlakken te meten. Scratch testen kunnen echter unieke informatie opleveren over hardheid, hechting en cohesie van deze coatings.

Biomedische coatings

Het gebruik van biomedische implantaten, zoals kunstgewrichten, schroeven of stents, neemt toe. Deze producten zijn gecoat, bijvoorbeeld om ze te beschermen tegen infecties, slijtage te verminderen of wrijving te reguleren. Om een ​​lange levensduur van deze implantaten te garanderen en eventuele ongemakken voor de patiënt tot een minimum te beperken, moeten de coatings worden getest op eigenschappen zoals hechting, wrijving en slijtage.

Facebook
Twitter
Pinterest